Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се открие на 2 септември от 18 часа в галерия "Мисията"

Изложба с японска скулптура отбелязва важни годишнини за Япония и България

Събитието е част от "София хартиен арт фест"

Снимка: галепия "Мисията"

"Хванати в спирала" е наречена изложбата на японска скулптура, която предстои да се открие на 2 септември в галерия "Мисията". Представя я японската артистка Нобуко Уеда. Събитието е част от панела на "София Хартиен арт фест" 2024, това съобщи Снежана Йовева от ДКИ към Министерство на външните работи.

Експозицията се организира от Японското посолство и фондация "Матерас" по повод 3 значими годишнини, които отбелязваме съвместно с Япония през 2024 година.

  • 115 години от първите официални контакти между двете държави. 
  • 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония.

"Изложбата ще представлява една съвкупност от структури и релефи, които създават единен организъм, потапяйки посетителите в японската естетика. В работата си авторката е вдъхновена от древни японски традиции, свързани с така наречената "кошничарска" техника и превръща в изискани дизайнерски техники темите, които я вълнуват. С финес и виртуозност изобразява изящни спираловидни структури", разказа още Снежана Йовева. Арт събитието с произведенията на Нобуко Уеда ще се открие от Н. Пр. Мичигами Ихисаши и зам.-министъра на външните работи г-жа Ангелиева и може да бъде видяна до 13 септември.


Кое е най-ценното в тези взаимоотношения с японската култура?

"Изключително ценно е, че нашето пространство има възможност за популяризиране на различни чуждестранни култури, по тази причина сме домакини на подобен тип събития, които се организират съвместно с дипломатическите мисии. Даваме възможност за среща не само на творците, които посещават България, представяйки своето творчество тук, но и възможност да общуват с други артисти, с дипломатическия сектор, с публиката и с медиите", изтъкна Йовева.

Чуйте още в разговора на Даниел Ненчев звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени