Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Пламен Мирянов: Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме живота си

"Има толкова много средства човек да се пребори с този грях, който ни залива"

| Интервю
Арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“
Снимка: Ани Петрова

Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме целия си живот. Това каза пред БНР арх. Пламен Мирянов - младши.

"Трябва да мислим за физически градежи, бидейки строители, архитекти, но и за духовни градежи, бидейки съзнателни хора, православни християни, които сме намерили истината в лицето на православната вяра и в името на Господ. Затова се обърнах към вярата, защото разбрах, че това е единствената скала, на която можем да изграждаме целия си живот, и не можем да получим мъдрост, която ни трябва във всички наши начинания за личностно израстване, в професионален план - не можем да намерим друга скала, на която да се опрем, освен в християнството. Аз съм намерил тази канара - това е божието слово". 

Заплахите на нравствените устои за него са: относителното понятие за добро и зло, размитите критерии за нравственост, ЛГБТ пропагандата и джендър идеологията. Контрареакцията на промените в училищния закон, според него, е от хора, които не могат да осъзнаят все още последствията от една такава доктрина. 

"Плодовете на този вид пропаганда ги виждаме. Те са свързани с пошлост, с падение, с деградация", изказа мнението си арх. Мирянов в предаването "Хоризонт за вас".

"Когато хората имат ясни критерии за добро и зло, за нравственост, когато знаят, че полът е даден чрез сътворението, в сътворението на света има само два пола - мъж и жена, и жената е създадена, за да ражда, да има потомство човечеството, и не могат тези свойства на мъжа и жената да се променят, всеки си има своята роля - децата трябва да бъдат образовани по тези норми. Не може да стандартизираме греха", смята той.

Арх. Мирянов обяви, че създава общност на православната младеж и ще бъде регистрирано сдружение. Там ще бъдат канени на разговор всички хора, които се чувстват онеправдани и различни.

"Ние ще споделим нашия опит, защото всички минаваме през греховност, през даден вид съблазни и лош модел на живот, зависимости, но по някакъв начин сме ги преборили и продължаваме да се борим с тях чрез молитвата, чрез изповедта, чрез причастието, чрез всички тайнства на светата църква. Има толкова много средства човек да се пребори с този грях, който ни залива. Ние осъзнаваме нашата греховност".

Цялото интервю на Добринка Добрева с арх. Пламен Мирянов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени