Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки са опасните сгради в община Девин

| Репортаж
Снимка: Радостина Чернокова

Десетки опасни и рушащи се сгради са установени на територията на община Девин. Събарянето им може да стане след тежка процедура за сметка на собствениците или общината, а сметката става солена.
 
Една от опасните сгради се намира в девинския кв. "Настан". Къщата е на повече от 100 години и има повече от 10 съсобственици. Половината от нея е съхранена и там живеят семейство Георгиеви - възрастни хора, като единият от тях е тежко болен. Другата част от къщата обаче е оставена на произвола на съдбата и застрашава здравето и живота на обитателите в нея. 

Снимка: Радостина Чернокова
Семейството е подало множество жалби до община Девин с искане за събаряне на рушащата се половина. От администрацията са направили проверка. Кметът на Девин на Здравко Иванов обясни, че има съставен констативен протокол. По думите му собствениците са издирени, изпратени са им уведомителни писма, както и са разлепени съобщения. Част от собствениците направиха възражения по констативния протокол, като заявиха желание сами да съборят сградата, но изтъкваха, че им е ограничен достъпът до нея, обясни той. Възраженията са разгледани и уважени, каза кметът. 

След извървяването на тежката процедура от общината издават заповед за събаряне. Дадохме 45-дневен срок за доброволно премахване, посочи кметът и добави, че заповедта е влязла в сила на 18 май. Според Алекси Георгиев обаче до момента никой не е ходил до къщата. 

Снимка: Радостина Чернокова
Ако общината предприеме събарянето, трябва да обяви обществена поръчка и да наеме фирма, която да разруши опасната сграда. Всички тези разходи, направени от общината, трябва да се покрият от съсобствениците, което значително ще оскъпи дейностите.

Целия репортаж на Радостина Чернокова в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени