Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феерията може да се наблюдава от "Малкото море"

Тридневният Фестивал на хвърчилата оцветява небето над Шабла

Участниците в 13-ото издание са от България, Турция и Естония, повечето се изявяват със съпругите си

| Репортаж
Фестивал на хвърчилата в Шабла
Снимка: Мая Райнова

През предстоящите почивни дни в морето край Шабла ще се проведе един от най-красивите фестивали по нашето Черноморие – този на хвърчилата. Пускането на стотици хвърчила в небето ще може да се наблюдава в местността "Малкото море" между фара на Шабла и с. Тюленово.

За 13-та поредна година жителите и гостите на Шабла ще могат да се насладят на феерията от цветове, съчетана с уникалната природа. Мотото на фестивала тази година е "Искрите в човека са важни". 

Във фестивала участие ще вземат любители и професионалисти от България и чужбина. Организаторите от общинската фондация "Карон Лимен" са предвидили и интересна културна програма, множество работилнички за деца и родители и забавления. Фестивалът на хвърчилата се осъществява по проекта "Шабла и птиците" с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" и със съдействието на Община Шабла. 

Предфестивалната вечер е днес в Зеления образователен център в крайморския град.

Хвърчилата символизират вечния стремеж на човек да полети и да се рее във висините на небето като птиците, те сбъдват мечти и даряват с усмивки малки и големи, споделя Даниела Тодорова, директор на Зеления образователен център в Шабла и основен организатор на събитието.

По традиция днешния предфестивален ден е своеобразна подготовка за следващите два. От 16:00 ч. в Зеления образователен център в Шабла фестивалът ще започне с работилници за хвърчила, в които участие ще вземат професионалистите от Кайт клуб в Турция – Ферух и Ерхан. От 18:00 ще бъде официалното откриване на празника на хвърчилото. 

Фестивал на хвърчилата в Шабла

Гостите ще могат да разгледат и изложбата от фотографии "Четири сезона" на Лилия Томерова.

В същия ден първият в България пилот на Revolution kite хвърчило Мартин Карнолски ще представи един своеобразен танц със специално за повода създадена хореография, придружен с музика, изпълнена от неговата дъщеря Рая.

Изява на сцената в първия фестивален ден, събота, ще получат децата от вокални школи в Добрич, Каварна, Балчик и Варна. Техните изпълнения ще започнат в 10:00 ч. и ще продължат до обяд. Следобед всички гости на фестивала ще могат да се забавляват в приятната компания на група "Уикеда".

Фестивал на хвърчилата в Шабла

Участниците, които ще пускат хвърчила, тази година са от България, Турция и Естония. Интересното при тях е, че повечето се изявяват със своите съпруги, допълва Даниела Тодорова.

През втория фестивален ден, неделя, за доброто настроение на присъстващите ще се погрижи DJ Краси. Водещ на фестивала ще бъде актьорът Краси Добрев.

Всички любители на хвърчилата, всички мечтатели и търсачи на специални усещания е добре да посетят местността "Малкото море", споделя Мартин Карнолски.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени