Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Теофилов представя на "Аполония" "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм"

Иван Теофилов
Снимка: БТА

Тази вечер в Художествената галерия на Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония", е представянето на поета Иван Теофилов и неговите книги "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм".

"Антология на българския символизъм" излиза през 1995, но от години е с изчерпан тираж. Това е нейното второ издание, за което Георги Господинов казва, че "разширява кръга на символистите и причислява хора, които не сме свикнали да възприемаме като такива". 

Самият поет Иван Теофилов пише за антологията: "Като съставителски принцип избрах подхода на периодично излизащите френски и руски антологии, включващи повече и различни по величина поети. При това представени по-обстойно (доколкото е възможно), за да се откроят и усетят истинските им намерения и стойности. И в най-мрачните тоталитарни години руснаците лансираха антологично дори дамгосани от режима поети, а ние като "по-голяма“ литература за щяло и нещяло измитахме родните си творци като есенни листа. Така че тази антология е и своеобразен призив за преодоляване на рутинните граници, като приютява в страниците си и вълненията на редица незаслужено затирени поети."

Чуйте какво каза поетът Иван Теофилов в "Артефир" от звуковите файлове.


Големият български писател и поет Иван Теофилов е  автор на стихосбирките Небето и всички звезди, Амфитеатър, Град върху градове, Богатството от време, Избрани стихотворения , Споделено битие, Да, Геометрия на духа, Монолози, Сън или надмощие  и на много пиеси за възрастни и деца. Активно се занимава и с преводаческа дейност. Неговата поезия и  драматургични произведения са преведени на английски, испански, полски, сърбохърватски и други езици.

Носител е на множество национални литературни награди, между които П. К. Яворов (1998), Хр. Г. Данов  (2004, 2013) и Иван Николов (1998), на наградата на Съюза на преводачите в България за Избрани стихотворения от И. Бунин, на Златния знак на Съюза на преводачите (1986) и на наградата Солоон, Пловдив (1996) – и двете за цялостно преводаческо творчество; Орфеев венец, Пловдив, (2013),  наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония (2016).


Снимки – БТА, изд. РИВА

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени