Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри недоволни от решението на Обединеното кралство да спре продажби на оръжия за Израел

Йоав Галант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски министри реагираха с недоволство на решението на Обединеното кралство да спре някои продажби на оръжия за Израел заради риск те да бъдат използвани в нарушения на международното право в Ивицата Газа.

Британският министър на външните работи Дейвид Лами обяви в парламента, че Обединеното кралство ще прекрати 30 от 350 лиценза за износ на оръжия за Израел. Засегнатия износ включва части за бойни самолети, хеликоптери и дронове.

Лами поясни, че Обединеното кралство продължава да подкрепя правото на Израел да се защитава и това не се равнява на оръжейно ембарго. Той освен това каза, че решението е взето на базата на изчерпателно преразглеждане на британските лицензи за износ.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант написа в социалната мреха X, че е "дълбоко обезсърчен" от този ход, докато външният министър Израел Кац каза, че този акт изпраща "много проблематично послание" към "Хамас: и Иран.

Кац добави, че Израел е действал според международното право. Депутати от опозиционната Консервативна партия разкритикува решението, но много лейбъристи и представители на други партии смятат, че то дори не е отишло достатъчно далеч е и трябвало да бъдат спрени повече лицензи.

Западните правителства са подложени на нарастващ натиск да спрат продажбите на оръжие на Израел заради начина, по който той води войната срещу "Хамас" в Ивицата Газа.

 Политически наблюдатели на Острова смятат, че решението на Даунинг стрийт едва ли е изненадало много правителството на Израел, защото за продажбата на оръжия се говори отдавна, но все пак може да навреди на двустранните отношения.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна