Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запрянов: Изпратените на Украйна самоходни артилерийски установки са с отпаднала необходимост

Атанас Запрянов
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Той уточни, че това е въоръжение с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на Народното събрание. 

България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна. Всички са стриктно, в съответствие с решения на  Народното събрание. Това обясни министърът на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос за излезли снимки в социалните мрежи за това, че български самоходни артилерийски установки "Гвоздика" се намират в Украйна.

"Потвърждавам, че в пакетите е имало включително и такава техника. Това, което като снимки, като коментари има, не мога да потвърдя, че това е точно българска гаубица "Гвоздика", тъй като всички страни от бившия Варшавски договор в момента продължават да подпомагат Украйна и да изпращат същите такива системи - 120-милиметрови системи, снаряди", каза той.

Министърът уточни, че за всяко оръжие и боеприпас, предоставен на Киев, България ще бъде финансово компенсирана: 

"Много сериозни суми очакваме. Тези пари, които получаваме, така, както е решението на парламента и на правителството, ще бъдат реинвестирани в модернизация на сухопътните войски и на другите видове въоръжени сили".

Атанас Запрянов подчерта, че усилено се работи по придобиване на нови 155-милиметрови самоходни гаубици, като за целта ще се използва общата европейска инициатива, за да се намалят разходите по тяхното придобиване. Има известен ръст към желаещите да се реализират в Българската армия, подчерта министър Запрянов: 

"Отливът го спряхме, но по отношение приема във военните училища, имаме ръст, но аз не искам да се хваля с този ръст, защото във Велико Търново ще приемем около 140 курсанта от 300, тоест миналата година, ако имахме много по-малък процент приети курсанти, тази година имаме наполовина ръст, но не е 100%. Ние се стремим да постигнем 100-процентово попълване на длъжностите за курсанти във висшите военни училища".

Министърът присъства на откриването на академичната учебна година на Военната академия "Георги Раковски" в София. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна