Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Партията ще се стреми да върне под 100 хил. от изгубените на предходния вод избиратели

Снимка: dabulgaria.bg

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България", се посочва в прессъобщение до медиите след края на днешното заседание на партията.

Поради липса на условия за завършване на процеса по договаряне за ново дългосрочно политическо споразумение сега, след изборите ще бъде даден нов мандат за преговори за такова споразумение в рамките на ПП-ДБ, включително въз основа на резултатите от вота.

"Да, България" смята, че за да може ПП-ДБ да изпълнява основната си политическа мисия на представител на демократичната общност и център-дясното политическо пространство и да бъде водещ фактор в създаването на силно евроатлантическо, реформаторско и антикорупционно мнозинство и правителство, с което да бъде сложен край на политическата криза, коалицията следва да си постави следните цели:

- Връщане на доверието към коалицията на най-малко 100 хиляди от изгубените при последния вот избиратели;

- Установяване на коалицията като сигурен мандатоносител съгласно процедурата по чл. 99 от Конституцията на Република България, с оглед пълноценното прилагане на формулата за управление, одобрена от коалицията;

За изпълнението на тези цели Националният съвет призовава всички симпатизанти, членове, местни организации и кандидати на "Да, България!" да положат максимални усилия и активност.

Националният съвет също така възлага на Изпълнителния съвет да изготви и наложи ясни десноцентристки програмни приоритети в изпълнение на решенията на Националната конференция от 9-и март тази година.

Възлага на Щаба на "Да, България!" да изработи и приложи стратегия за кампанията, която да осигури максимална мобилизация и използване на потенциала на посланията на „Да, България!“ и на мажоритарния капацитет на кандидатите за позитивна и координирана с общата стратегия ПП-ДБ преференциална кампания.

Партията също така си поставя за цел да върне на предсрочните парламентарни избори на 27-и октомври  поне 100 000 избиратели, които бяха загубени от коалицията ПП-ДБ по време на предходните избори.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна