Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Добричка ще има референдум за ветропарковете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънредното си заседание днес общинските съветници от Община Добричка решиха, че да има или не ветроенергийни паркове на територията на общината ще отсъдят жителите й на местен референдум. Той ще се осъществи на 27 октомври, което означава, че в 68 села имащите право на глас ще участват в избори две в едно. Предложението за свикване на референдум на кмета на Община Добричка Соня Георгиева не предизвика дълги дебати в залата и в крайна сметка беше подкрепено с 11 гласа за, против – трима, и въздържали се – 6.

За първи път в историята на Община Добричка ще бъде проведен местен референдум.

В началото на заседанието кметът на Община  Добричка Соня Георгиева представи пред общинските съветници и присъстващите жители на общината в залата своите аргументи за провеждането на референдум.

Обект на инвестиционни намерения за изграждането на ветроенергийни паркове са около 30 населени места в Община Добричка, посочи още Соня Георгиева.

Общинският съветник от ДПС  Ердинч Хаджиев се противопостави на идеята референдумът да е на същата дата като предсрочните парламентарни избори. Диана Далакманска от групата на ИТН изрази негодуванието си, че общината трябва да похарчи над 100 000 лв. за референдум вместо това решение да бъде взето от общинските съветници.

По време на заседанието стана ясно, че цялата група на БСП в Общинския съвет е зад предложението да се проведе референдум. Така след само 25 минути дебати и изказвания съветниците преминаха към гласуване и решиха, че референдум в общината ще бъде свикан на 27 октомври.

В залата думата получиха и присъстващите жители на общината. Георги Ганев от село Славеево изложи своите притеснения относно ветроенергийните паркове.

Стоянка Димитрова, председател на сдружение „Жива земя“ представи пред присъстващите поредица от числа, статистики и данни, без да посочи източникът на информацията за тях, за да гарантира тяхната истинност и достоверност.

Йордан Апостолов, привърженик на изграждането на вятърни електроцентрали, се опита да сподели и своето мнение, на фона на подсвирквания в залата и многократни прекъсвания от страна на председателя на Общинския съвет Георги Коев. С неговото изказване беше поставен и краят на днешното извънредно заседание, от което стана ясно, че на 27 октомври жителите на Община Добричка ще отговарят на въпроса: „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмет на Общината?“.
Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна