Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Grenfell Tower във Вилокбритания през 2017 г. е след поредица от провали на правителства, сочи доклад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания пожарът в Grenfell Tower, който уби 72 души през 2017 година, е резултат от поредица от провали на правителства, "алчни и нечестни” компании и липса на стратегия от противопожарната служба, заключава окончателният доклад от шестгодишното обществено разследване.

Изобличителният доклад разкрива “пътя към бедствието”, както го окачествиха медиите, "в 23-етажния блок, който ни връща до началото на 90-те години на миналия век относно това как е управлявана и регулирана пожарната безопасност във високите сгради. 

Коалиционните и консервативните правителства са "игнорирали, забавили или пренебрегнали" опасенията за безопасността на индустриалните практики, се добавя в разследването. 

Един производител на облицовъчни продукти "съзнателно е скрил“ рисковете от пожар, които те представляват, става ясно от доклада. 

Сред препоръките, изложени в доклада от 1700 страници, са въвеждането на единен строителен регулатор, колеж по пожарна и спасителна служба за подобряване на обучението на пожарникарите и промени в начина, по който материалите се тестват за пожарна безопасност. 

Направени са общо 58 препоръки, за да се гарантира, че подобно бедствие никога повече няма да се повтори.

Публикуването на документа идва повече от седем години след като пожарът избухна и се разпространи невероятно бързо през облицовката на блока в западен Лондон. 

Огънят е започнал от хладилник на четвъртия етаж и се е разпространил до облицовката през прозорец, преди да се изкачи по стените на сградата. 

Много жители бяха хванати в капан на по-високите етажи. 

Облицовката е направена от силно запалим полиетилен, който е добавен към стените на Grenfell Tower при обновяването на сградата през 2016 г.

Проучването установява недостатъци и некомпетентност сред почти всяка фирма, участвала в ремонта. 


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна