Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен защити решението си да поиска повече жени в ЕК

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента кандидатките за еврокомисар са двуцифрено число, каза председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на въпрос за сформирането на новата Комисия и спазването на критерия за по-силно присъствие на жени в нея. Тя защити решението си да поиска от страните членки да номинират по един кандидат - мъж и жена така:
"Според първоначалните предложения, ако погледнете имената, които всички знаем, освен върховният представител по външната политика и аз като председател, сред номинираните от 25-те страни-членки щеше да има 4 жени и 21 мъже.  Така че без това писмо и тези дискусии, това щеше да е следващият колегиум. И по тази причина то си струваше напълно. Процесът продължава, в момента сме на двуцифрено число жени, но не съм видяла всички потенциални кандидати". 
Сред основните критерии за избор тя посочи като най-важен компетентността, също така географския баланс и политическата принадлежност.
Очаква се след седмица председателят на еврокомисията да представи предложението за структурата и състава на закрита среща с ръководството на Европейския парламент. През октомври се предвижда предложените за еврокомисари да преминат изпит пред евродепутатите и след това съставът на комисията да бъде гласуван. Намеренията са до декември новият състав на комисията да започне работа.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна