Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите със сметоизвозването на столицата

2
Снимка: Надежда Герова

Години наред Столичната община среща проблеми с чистото извозване и в последствие правилно рециклиране и преработка на генерирания отпадък на територията на града. Така преди малко повече от месец стана ясно, че след като беше наложен по-стриктен контрол при правилното изхвърляне на отпадъци и броят на глобите също се увеличи от страна на ПП – ДБ – Спаси София, предмет на осъждане стана и увеличаването на броя на контейнери за разделно изхвърляне. Оказва се, следващата цел на Столичната община и кмета Васил Терзиев е депонирането на отпадъци в завода за отпадъци на София да падне под 10% до края на 2024 г. с подписването на новите договори за RDF - гориво, което се получава от преработката на твърди битови отпадъци.

"В началото знаехте как се развиваше публичният разговор, че заводът работи прекрасно, че няма никакви проблеми, че София няма предизвикателства с боклука и общо взето ние си го измисляме. В последствие се оказа, че проблеми има и ние постоянно споделяхме всичко, на което се натъквахме. И в завода, и в цялата верига на сметоизвозване, какво виждаме, и какво смятаме да направим.", каза кметът на столицата.

Снимка: Георги Нейков

По думите му проблеми има и в завода, и в цялата верига на сметоизвозването, както и, че по времето на предишните договори на Столичната община е имало обществена поръчка на стойност 26 млн. лв. за 40% от общия RDF. Но тя не е била реализирана. По темата говори и инж. Николай Савов:

"Работата има подобрение и в набора на работещи системи. Пример за това е новата поточна линия за рециклиране на пластмасата, която служи за широкоразпространеното производство на бутилки и хранителни контейнери, още позната под името "РЕТ"  пластмаса, която държи най-високата цена на пазара. По думите на инж. Савов продажбата на рециклираната "РЕТ" пластмаса може значително да вдигне приходите тъй като оценката на материала е 400 лв. на тон. На този етап обаче договори с оценители и купувачи не са сключени."  

Той добави, че приходите от рециклируеми материали са пари, които могат да бъдат проверени с фактури и документи.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна