Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Снимка: Pixabay/Myriams-Fotos

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка. Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са добре проучени. Изследвания с животни свързват този вид частици с репродуктивни проблеми, различни видове рак, нарушена дейност на ендокринната и имунната система, както и проблеми с ученето и паметта.

По-рано през лятото от организацията "Ден на Земята" (Earth Day) също опитаха да привлекат внимание върху пластмасата и опасностите за здравето на животните. Нейни експерти публикуваха доклад за храната за домашни любимци, от който става известно, че в нея може да има пластмасови опаковки, както и други съставки, които не са безопасни за здравето на животните. Организацията е изследвала продукти в Съединените щати, но подчертава, че масово по целия свят не е достатъчно добре регулирано какво не е редно да съдържат храните за домашни любимци. Конкретно в САЩ например един от видовете пластмаса, който обикновено се използва за найлонови торбички и опаковки от шампоан, е посочен като приемлива съставка в храната за животни. Още за разкритията в доклада ще чуем в интервюто на Мария Петрова с Ейдън Шарън, директор на "Инициативи за слагане на край на пластмасата" от организацията "Ден на земята".

Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън обясни каква е била идеята за проучване на темата и създаването на доклада за домашните любимци и пластмасовите продукти и съставки.

"Има увеличение на броя хора, които имат домашни любимци, особено сред хората, коити са родени след 1980 г., т.нар. милениали и поколението зет. Преценихме, че е важно, защото ще приобщи повече хора с темата за пластмасата и връзката ѝ със здравето. Изследвахме по-конкретно липсата на регулации във връзка с храната за домашни любимци и колко пластмаса има в нея в сравнение с храната за хора. Събирането на информация за доклада беше доста трудно, защото има много малко данни за храната на домашните ни любимци. 50 процента от населението на планетата, или около 4 милиарда души, имат домашни любимци. Искаме да бъдат включени в разговора за пластмасата", посочи директорът на "Инициативи за слагане на край на пластмасата" в "Ден на земята".

"Един от големите проблеми, които установихме, е липсата на регулации за храната за домашни любимци. Използваме САЩ за отправна точка, но като цяло по света има много малко регулации, когато става дума за храна за домашни животни. Всякакви неща могат да се окажат в нея. Има случаи на боклуци, които биват включени, торби с изхвърлена човешка храна, или тела на селскостопански животни, загинали при наводнение в САЩ. В случая прасета биват регистрирани като небезопасни за човешка консумация, но две години по-късно се озовават в кучешка храна. Беше изключително изненадващо да видим колко малко се мисли за това с какво храним домашните си любимци", разказа Шарън за това какво е открила организацията му.


Експертът от "Ден на Земята" също така обясни какво се надява да бъде постигнато: "Голяма първа стъпка е по-голяма прозрачност. Това е сериозна първа стъпка за много неща, свързани с регулиране на химически вещества или пластмаса. Трябва да убедим правителството да бъде по-прозрачно за това какво е включено в нов продукт, който използваме всеки ден. Има 15 хиляди различни химически вещества, които се използват в производството на пластмаса. Огромна част от тях не са обект на регулации. Няма етикет във връзка с храненето, който да е залепен за пластмасова бутилка и пластмасова играчка. Трябва да има по-широк разговор за това, че искаме да знаем какво вкарваме в телата си. С тази първа стъпка за прозрачност потребителите могат да решат дали да използват различен продукт и в крайна сметка пазарът и индустрията ще забележат това и ще се дистанцират от по-опасните химикали. Ако комбинирате това с повече регулации, то от различните правителствени агенции могат да кажат, че не искат токсични химикали да бъдат използвани всеки ден в продуктите. На първо място надеждата ми е за прозрачност, а на второ място е да намалят количествата на различните химически вещества и на опасните химикали, които използват".

Шарън се надява също организацията му да работи с европейските институции по темата. "ЕС има по-добри регулации като цяло за всичко в сравнение със САЩ. Надяваме се, че ЕС ще признае този доклад, че той ще стане по-популярен и ще доведе до повече регулации. Надяваме се в бъдеще организацията ни да е част от този разговор", каза той.


На собствениците на домашни любимци той препоръча: "Мисля, че най-доброто нещо, което можете да направите, е да спрете да използвате евтини пластмасови играчки. Особено опасни са играчките, които са направени от пластмасови влакна. Те могат да навлязат в кръвообращението на домашните любимци, а също в храносмилателната им система. Преминете към по-естествени влакна и по-естествени материали. Например, кучето ви може да гризе нещо дървено, докато го наблюдавате, разбира се. Стари памучни тениски, всичко, което вие не искате, но е направено от естествени влакна, можете да го превърнете в кучешка играчка. Със съпругата ми сме похарчили стотици долари за играчки през последните 5 години за нашето куче Бъз. Наскоро преминахме към играчки от естествени материали и стари тениски. Новата му любима играчка е моя стара тениска, завързана на възли. Малко е разочароващо да видим колко пари сме похарчили, а е можело да решим ситуацията със стара тениска, но се радвам, че сега преминахме към естествени играчки".

И на финала Ейдън Шарън посъветва всички ни да не губим надежда и да се концентрираме върху решаването на установените проблеми: "Просто осъзнайте, че проблемите, свързани с пластмасата, не са по ваша вина, отделните хора не са виновни, че имаме тези проблеми. На всички ни е било казвано, че пластмасата не е опасна за нас, че химическите вещества, които се добавят в нея, не са опасни за нас. Но сега признаваме, че те са вредни и от нас зависи да настояваме компаниите и правителствата да правят повече. Въпреки че не сме виновни за това, ще правим всичко възможно, за да настояваме за промяна".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна