Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Захариева: Детските столчета по новия регламент няма да са по-скъпи

| Интервю
Снимка: БГНЕС

От началото на септември са в сила нови правила за детските столчета в колите. За продажба ще се предлагат изделия само по новия стандарт, но старите също ще могат да се използват, докато не дойде време за тяхната подмяна. 

Пред БНР Милена Захариева от Фондация "Деца на борда" обясни, че това не са нови и по-скъпи столчета. Просто всички столчета на пазара вече, за да бъдат произведени, се тестват по новия стандарт за безопасност, уточни тя. 

"Няма промяна в цените. Не гледайте на скъпите столчета като задължително по-добри. Това, което прави столчето по-добро, е тестовете, през които то е минало. Когато гледаме столче, не трябва да гледаме цената, а трябва да се водим от неговите качества".

Новият регламент категоризира столчетата по ръст на детето, а не по тегло, което е много по-адекватно, коментира Захариева в предаването "Хоризонт до обед". И добави:

"Второто предимство на този регламент е, че прави много по-внимателно тестване - освен че има допълнително задължително тестване за страничен удар, ползва и манекени с много повече сензори и дават много добра представа за това какво се случва с детското тяло в случай на удар".

Регламентът действа от 2013 г., напомни тя и подчерта, че до миналата година е можело да се одобряват за ползване столчета и по стария регламент. А от 1 септември обаче вече не могат да се продават столчета, сертифицирани по стария регламент. 

Според нея столче втора употреба е проблем, без значение по кой регламент е сертифицирано. При такова столче не знаем какво точно купуваме, обясни Милена Захариева. 

"Когато взимаме столче от непознат човек, не знаем какво се е случвало със столчето", каза тя и уточни, че участвало в катастрофа столче може да има микропукнатини в пластмасите, които може да не се виждат, но при следващ инцидент детето може да не бъде опазено. 

Милена Захариева смята, че е имало неразбиране за това каква е ролята на столчето за безопасността на детето, но това се променя

"Ние даваме пари за толкова много неща, които рядко имат отношение към безопасността, здравето и живота на децата ни. Столчето може да изиграе ключова роля за нашето дете в случай на катастрофа. Откакто работим, непрекъснато проверяваме мненията на родителите, определено има промяна. Много е важно да се говори за това. Само така имаме шанс всяко дете да се вози в качествено столче и детето да е добре обезопасено в него". 

Цялото интервю на Валерия Николова с Милена Захариева и репортажа на Виолета Борисова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени