Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На въртележката на частните извънучилищни занимания: пари, логистика, свободно време

| Интервю
Снимка: Pixabay

Подрастващите днес разполагат с широк избор от платени допълнителни занимания в извънучебно време. Къде е балансът между образованието и свободното време? Защо частните уроци превземат все повече територия и какви са финансовите измерения на извънкласните занятия?

Едно е децата да ходят на допълнителни дейности – музика, спорт, изкуство, които развиват техни интереси и таланти. Друго са уроците, които допълват подготовката по предметите в училище, защото там не е достигнат стандарт и ниво на подготовка по базови предмети, коментира пред БНР Пламена Николова, ръководител "Ранно учене" във фондация "Деца в риск по света", която е част от Националната мрежа за децата.

Снимка: Pixabay

Уроците, които повтарят училищната програма, се разширяват все повече и пада границата – вече второкласници посещават частни уроци, отбеляза тя.

Няма достатъчно развити условия за спорт и изкуство в училище. При извънкласните дейности по музика, спорт, изкуства основен проблем е логистиката, изтъкна Николова, като посочи липсата на добра база както в училищата, така и в близост до местоживеенето.  

"Децата трябва да отидат специално някъде, за да тренират. Децата имат различни интереси. Единият родител трябва да се превърне в "градски транспорт", което е натоварващо и изяжда времето на семейството. Балансът е труден."

Снимка: Ани Петрова

Тези извънкласни дейности са доста скъпи, подчерта Пламена Николова в предаването "Хоризонт до обед".

Според нея при липсата на подкрепа за децата с таланти, до школите достигат децата с повече финансови възможности и такива, на които родителите могат да осигурят съответната логистика.

Като друг проблем Николова очерта дневния режим на децата и риска от претоварване.

"Ако едно дете бъде претоварено, то в един момент ще се откаже от всичко."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени