Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Йончев: ЦИК създава прецедент относно ДПС. Това не се е случвало и в доста по-мракобесни времена

"Евроатлантическото ДПС се представлява от "Възраждане"

| Интервю
Румен Йончев
Снимка: БГНЕС

"Никой не пита как бившите депутати от "Възраждане" стават мандатоносители на това, което уж било ДПС. Евроатлантическото ДПС се представлява от "Възраждане". Това заяви пред БНР Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз - една от партиите, с които крилото на ДПС, обединено около Ахмед Доган, ще се яви на предстоящия предсрочен парламентарен вот. 

Двете крила в Движението подадоха документи за регистрация. Групата на Доган отива на изборите под името "Демокрация, права и свободи – ДПС". Тя ще се яви в коалиция със СБОР и Земеделски народен съюз. Групата на Пеевски ще участва във вота с партиите "Български глас" и "Новите лидери". Това ще стане, ако ЦИК реши да регистрира двете коалиции. 

Йончев обясни в предаването "12+3" дали коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС" ще предприеме стъпки, за да докаже, че е извадила ДПС от състава си – изискване, поставено от ЦИК и към двете крила в Движението. 

"Не разбирам какви прецеденти създава в момента ЦИК. Първо – не сме уведомени. Това трябва да се случи по съответния ред. Как така ЦИК решава, че една законно регистрирана партия трябва да бъде извадена от участие в изборите? Тя е парламентарно предствена. ЦИК е ристрирал тази партията преди дни за участие в местния вот на много места. 

Ако слушаме ЦИК, тя вече е решила ,че ДПС не трябва да се явява на избори. Как може един административен орган да лиши определена група граждани от избирателни права? Това е абсурдно. Не се е случвало и в доста по-мракобесни времена".

Йончев обясни мотивацията на ЗНС за съвместно участие в изборите с крилото около Ахмед Доган.

"Винаги сме работили активно с българските турци в земеделските райони, където други партии присъстват слабо. Има доста местни коалиции, в които сме участвали заедно. Разказът, че извезнъж сме се събудили и припознали някой звучи малко несериозно. Ако погледнете НС, то е пълно с коалиции".

На заседание на УС на Земеделския съюз, проведено вчера – 04.09, е обсъдено участието в изборите, посочи още той.

"Разговорът за листите е предстоящ. ЗНС ще участва в тях подобаващо – и като водачи, и като втори и трети места. Едно пълноправно участие, на което разчитаме". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

Още в началото на разрива в ДПС кметовете на общини от Движението в Силистренско излязоха с декларации в подкрепа на политиката на Ахмед Доган. Те застанаха твърдо зад него. Пълната си подкрепа декларираха и общинските структури на партията в региона. Те подкрепиха също съпредседателя д-р Джевдет Чакъров, както и на Левент Мемиш, народни представители от 20 МИР – Силистра.

Бивши политически фигури коментират,  че процесът е нехарактерен за Движението и хората на места се настройват крайно. Интересно ще е ако и двете ДПС-та не бъдат допуснати до избори. Ясно е, че ще има два лагера.

И заради ситуацията в ДПС се очаква Централната избирателна комисия да се произнесе за състава на Районната, тъй като не се постигна договореност за мястото на секретаря. Досега то се заемаше от представителя на Движението Илхан Ахмед, но сега имаше представител и от другото крило на партията. С пълномощно от Делян Пеевски  от името на "ДПС - Ново начало" се яви  адвокат Гюнер Хакъ от Дулово, с предложение за секретар да стане адвокат Драгомира Маринова, като можело да отстъпят мястото, ако получат това на зам.-председател. Кандидат за секретар са предложили и от "Възраждане".


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна