Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път

"Киберсигурност" е в списъка на професионалното образование на МОН

Снимка: БГНЕС

След като преди дни Министерство на образованието и науката утвърди нов Списък на професиите за професионално образование и обучение, стана ясно че в него влиза и професията "Киберсигурност".

По този начин българската образователна система се привежда в унисон с Европейската рамка на уменията в киберсигурността (European Cybersecurity Skills Framework -ECSF).

Създаването на самостоятелна професия „Киберсигурност“ в направление „Сигурност и отбрана“ е дългогодишна идея на Съюза за стопанска инициатива, член на Европейската организация по киберсигурност, реализирана с експертната подкрепа на представителите на Цифровия иновационен хъб „Тракия“ (ЦИХТ), провеждащ безвъзмездни обучения в сферата на киберсигурността за бизнеса и публичния сектор у нас по проект Cyber4AllSTAR, финансиран по програма „Дигитална Европа“ на Европейската комисия и друга - на Министерството на иновациите и растежа.

"Често регулациите закъсняват или догонват. Можеше киберсигурността да не бъде включена още години. Моментът е много подходящ и това ще е от полза за бизнеса – коментира пред БНР-Радио София Станислав Атанасов, киберексперт, ръководител на обучителния кибер полигон на ЦИХТ. – Специалист не се става в училище, но важното е някои ученици да тръгнат по този път, да получат основата и да се развиват."

В хъба на Атанасов са направили пилотна програма за училище.

"Видяхме, че в повечето случаи учителите нямат нужната подготовка. Киберсигурността съдържа в себе си много познания и умения, това е интердисциплинарна наука."

По думите на Атанасов, имаме добро законодателство, проблемът възниква при законоприлагането.

Снимка: Ани Петрова

"За съжаление повечето хора, които стоят онлайн, са потребители, нямат познания кое как се случва в дигиталната среда, да не говорим за знаят как да се пазят сами. Все пак, никой не е толкова възрастен, че да няма нужда от учене. Хората и възрастните за различни. Някои от по-старите хора са „аналогови“, други по-лесно възприемат новите технологии. Понякога на тази база има и поколенчески различия и конфликти – коментира още експертът. – Преди да говорим за киберсигурността, може да говорим за киберхигиена. Трябва да проверяваме източниците, както проверяваме стоките или храните преди да ги купим и консумираме."

Чуйте разговора на Данаил Конов.

  • Предвижда се професионалното образование и обучение по новата професия „Киберсигурност“, редом с останалите професии от новия списък на МОН да се осъществява както следва – от учебната 2026 / 2027 г. за приетите ученици в VIII клас и от януари 2026 г. за лицата, навършили 16 години.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна