Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царево почете паметта на четиримата загинали преди година в наводнението



Паметта на четиримата загинали преди година в наводнение в Царево беше почетена днес със заупокойна молитва. След това бяха отслужени водосвет и молебен за здраве. Ритуалите извърши отец Йордан, който заяви, че може да се направи шествие за здраве в Царево на голям църковен празник.


В църквата "Св. Цар Борис-Михаил" местни жители, туристи и близки на починалите запалиха свещ и си спомниха за бедствието. Сред тях бяха и колеги на съдия Мария Москова, те заявиха, че тя  е била добър ръководител, уникален човек и  много им липсва.

Местните жители си спомнят с обич и благодарност всеотдайната й дъщеря - ветеринарния лекар д-р Даниела Йорданова.

Семейство от Силистра разказа, че от 40 години почиват в Царево. Миналата година бедствието ги застига на "Нестинарка". Днес двамата съпрузи споделиха, че това е най-големият кошмар, който са преживели.

Други хора са посрещнали наводнението в село Изгрев. След кошмарна нощ, когато протича покрива им, на сутринта пристигат в Царево. Придошлата вода не им позволява да пътуват за София. Днес и те бяха в храма, за да споменат починалите и да се помолят за здраве.

Местните жители няма да забравят как са гледали идващата вода, някои от тях са били сами в домовете си и са успели да се качат на горните етаж на къщите.


Курбан, осигурен от общината, беше раздаден в двора на църквата след ритуалите.


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна