Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Сирски увери: Операцията в Курска област се развива успешно

ген. Олександър Сирски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският главнокомандващ генерал Олександър Сирски увери, че операцията в Курска област се развива успешно, а Русия не напредва към Покровск в Източна Украйна. В правителството на Киев окончателно са факт най-големите промени от началото на руската инвазия. Законодателите гласуваха назначаването на девет нови министри, сред които  на външните работи.

Настъплението на руските войски срещу Покровск в Донецка област е спряно, обяви главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски. 

"През последните шест дни врагът не се е придвижил нито на метър на Покровското направление, т.е. нашата стратегия работи", посочи Сирски. 

Според него операцията на украинската армия в руската Курска област се развива успешно, а целите ѝ са следните: да не може Русия да използва Курск като плацдарм за ново настъпление, да бъде принудена да прехвърли там сили от други направления, да се създаде зона за сигурност и да се предотврати обстрелът на гражданските обекти в Украйна, да бъдат взети военнопленници и да се повдигне бойният дух на украинската армия и на нацията като цяло.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква след промените в правителството по-активна работа на министерствата и реални резултати още през есента. Няколко министри бяха сменени с одобрението на парламента в Киев. Сред тях беше и Дмитро Кулеба, който отстъпи поста на първи дипломат на заместника си Андрий Сибига.

"Изключително важно е държавните институции сега да осигурят повече инвестиции в отбранителната продукция на Украйна, по-бърз напредък в преговорите с Европейския съюз, докато се подготвяме за предстоящото споразумение за присъединяване. Очаквам от администрацията да подобри взаимодействието между правителство и областите управи, както и да осигури нужното за хората ни на фронтовата линия", каза в редовното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Очаква се украинският президент да участва днес в срещата на Контактната група за военна помощ на Украйна, известна като форматът "Рамщайн", тъй като иска лично да отправи към западните си партньори искане за увеличаване на военната помощ за Киев. В Германия той ще се срещне и с германския канцлер Олаф Шолц.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна