Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основателят на Telegram определи ареста си като "грешен подход"

Павел Дуров
Снимка: БТА

Основателят на социалната платформа Telegram Павел Дуров публикува първия си коментар, след като беше задържан от френските власти.

Дуров споделя, че е бил разпитван в продължение на четири дни, че има представител на компанията в Европейския съюз, към когото френските власти са можели да се обърнат, както и че лично е помогнал за създаването на "гореща линия" за борба с тероризма във Франция.

Според него, обвиненията срещу създателя на дадена платформа за престъпления, извършени от трети лица с помощта на тази платформа, е грешен подход. Нито един новатор няма да създаде нови инструменти, ако знае, че ще бъде обвинен за потенциална злоупотреба с тези инструменти, посочва Дуров и допълва, че Telegram е открит за диалог с регулаторните органи.

 Роденият в Русия Павел Дуров беше задържан на 24 август на парижкото летище "Бурже". Френските власти го обвиниха в отказ от сътрудничество с тях и в предоставяне на цифрови инструменти за разпространение на детска порнография, търговия с наркотици и измами.

Освободен беше срещу парична гаранция в размер на 5 милиона долара. Забранено му е да напуска територията на Франция за срок от половин година.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна