Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединението тогава и eдинението днес

Д-р Бирали Бирали и отец Иван Петков
Снимка: Цвета Николова

"С една обща революция да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, ... в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и правата свобода. ... Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи." Не за първи път цитираме тези думи на Васил Левски. Направихме го и в началото на седмицата, която уж премина под знака на очаквания национален празник Деня на Съединението.Това очакване бе затъмнено от политическите и социални трусове в държавата. Затова в "Познати и непознати" питахме единни ли сме днес и колко верни сме на този национален идеал – Единението; питахме кое е общото, което ни обединява и как да се преодолеят разделителните линии помежду потърсихме директор на Института за исторически изследвания на БАН проф. дин Даниел Вачков.

Проф. Даниел Вачков
"Съединението е момент, в който трябва да се опитаме да се равняваме по този най-голям български успех в новата ни история и да извлечем поуките, за да направим нашето съвремие по-успешно. ...Разбира се, че има противоречия между министър председателя Петко Каравелов и княз Александър Батемберг, но в крайна сметка има идея, има кауза, която ги обединява и това е, и това е националното единство. Но другото, което обединява българите в този момент, това са нещата, за които е писал великият Левски – свободата и равноправието, за което българите ще се борят – равноправието между народите, които живеят в България, за една наистина правова държава. Виждаме, че има ма базисни ценности, които обединяват както народа, така и неговите ръководители. За съжаление се опасявам, че днес дори по отношение на базисните ценности нямаме единство... Основното е политиците да покажат способност да се обединяват и да загърбват личностни антипатии..." Останалата част от разговора с проф. Даниел Вачков чуйте в звуковия файл.

Някога един философ беше казал че "всичко започва в човека и завършва в човека" – мисъл, която ни насочва към личната ни отговорност – личната ни отговорност за днешното състояние на обществото. А когато говорим за личността и за това, което ни прави хора, няма как да не попитаме и духовниците. Затова в разговора включихме протодякон Иван Петков – автор на книгата "Да живееш с вяра", и д-р Бирали Бирали - преподавател във Висшия ислямски институт и ръководител на Центъра за духовно наставление и консултации към Главното Мюфтийство.

Според протодякон Иван Петков "Едно от съществените неща е достойнството на човека. ...Дали този, който днес не уважава националността си, дали този, който не е религиозен, вярващ, днес може да бъде нарече достоен човек. Философията на живота е многоспектърна и всеки родител и отговорните лица в държавата трябва да са запознати и да могат да градят както националната отговорност у всекиго, така и духовните ценности у всекиго " каза протодякон Иван Петков "Единни ли сме днес? Всичко започва от единството на душата, доколкото тя е единна. Всеки ден, в който се събуждаме по Божия благодат, ние си задаваме този въпрос и сме длъжни да работим за това единство вътре в нас. Между тези две същности на човека – материалното и духовното, ако не работим за техния баланс, материалното надделява. Споменатите ценности загубват своя смисъл, ако не са свързани с определена религия с определена вяра – за какво да бъда добър, за какво да се жертвам, за какво да мисля за правото на друг човек? Няма човек, който да не говори за право, за единство... Проблемите, които ги имаме в световен мащаб са точно заради това – имаме разединение на душата вътре в нас, отдалечихме се от Бога в чисто практическите отношение. Да, ние декларираме, че сме вярващи, но какво от това, когато нашето поведение го няма. Кой в момента е смирен, за да може да уважава другия?" казва д-р Бирали.

За единението на един народ и за единението на различните групи в дадено общество важна роля играят религиите. Защо обществото ни днес не ги припознава като средство за постигане на единство и за възпитание на по-добри и отговорни свои граждани – с това продължи разговорът ни с д-р Бирали и протодякон Иван Петков.

Снимки: Цвета Николова, БГНЕС
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна