Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатият Батенберг в Скопие. Изложба с непоказвани снимки и детайли от живота на княза

| Интервю
Антония Велева
Снимка: БНР

На 4 септември в Скопие е открита изложба, посветена на непознати детайли от живота на първия български владетел след Освобождението – княз Александър Батенберг.

Изложбата съдържа 28 пана с неизвестни факти и непоказвани до момента снимки от живота на княз Батенберг, обясни пред БНР Антония Велева, директор на Българския културен център в Скопие.

"Тази изложба е много важна за българското национално самочувствие", подчерта тя.

Паралелно със Скопие изложбата ще бъде показана и в Пловдив.

Негативната политическа конотация няма как да бъде преодоляна с културни събития, но до голяма степен успяваме да бъдем мост между обществата на нашите две държави, коментира Велева във връзка с напрежението между България и Република Северна Македония.

"Сградата, в която сме от ноември 2022 г., е в самото сърце на Скопие. Тя ни дава възможност да представяме български творци. Насочваме се към съвместни събития – с участие на български творци и на такива от РСМ. Когато правим копродукции, публиката е по-спокойна, по-лесно приема нещата, които ѝ се показват. Привличаме разнообразна публика", разказа директорът на Българския културен център.

От началото на годината там са реализирали 72 културни събития. Организират се и работилници за деца, като специален акцент е работата с деца с аутизъм.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна