Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалог между различни светове в Баня старинна в Пловдив

Инсталацията "Камера обскура" на Хана Роуз от Дуварколектив може да се види до 25 септември

| Интервю
Снимка: БТА

В Баня старинна в Пловдив до 25 септември може да се види инсталацията "Камера обскура" на Хана Роуз от Дуварколектив. Арт инсталацията е част от Седмицата на съвременното изкуство, озаглавена "За по-добър свят".

В тази тъмна стая – камера обскура, се случва диалог между различни светове, казва Никола Венков, антрополог, съосновател на Дуварколектив заедно с Хана Роуз.

Снимка: Дуварколектив

"Камера обскура е напълно тъмна стая, влиза светлина отвън, но образът е обърнат. Инсталацията е малко като да живееш в два свята", отбелязва Хана Роуз и прави аналогия със собствения си живот. Тя е художник и арт терапевт, който живее и работи и в България, и във Великобритания.

Никола Венков е от Пловдив, но работи в София. Част от изследванията си провежда в пловдивския квартал Столипиново. С Хана започват да търсят варианти как да започнат да правят нещо от полза за хората, които срещат, извън академичните изследвания и така се ражда социалноангажирано изкуство - с идеята за преодоляване на стени и граници, процес на съвместно създаване с хора от маргинализирана общност.

Снимка: Дуварколектив

"Работихме в най-бедните части на Столипиново. Някои семейства там живеят, събирайки от контейнерите и предавайки неща за рециклиране. Искахме да покажем, че дори на такова място естетиката, красивото са нещо важно от ежедневния живот на хората", коментира Венков.

По думите му, в Дуварколектив се опитват да създават мостове между различни светове.

Мобилността сега ни се показва по най-добрия начин. Българите са пръснати из цяла Западна Европа. Това не е лек процес, който всеки трябва да преодолее. Хана е привилегирован емигрант, но дори за такъв тип пътуване плащаш цената, изтъква Никола Венков.

"Инсталацията говори за тези напрежения и борби между различните светове."

Хана Роуз   Снимка: Дуварколектив

"Когато живея по-дълго в Англия, имам чувството, че много неща ми липсват и че нещата са по-добре в България. Когато съм в България, мисля колко много неща има в Англия, които са ценни за мен", споделя Хана Роуз.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна