Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания обмислят местене на престъпници от техни затвори в Естония

Снимка: PIxabay

Престъпници, които се намират в британски затвори,  биха могли да излежават присъдите си в Естония, съгласно планове, които министрите разглеждат за справяне с кризата с пренаселените места за лишаване от свобода във  Великобритания.

Информацията е на вестник "Дейли телеграф".

След като балтийската държава заяви, че е предложила да отдаде под наем свободен капацитет на други страни, Министерството на правосъдието съобщи, че проучва "всички възможни варианти" за увеличаване на капацитета, тъй като затворите са "на път да прелеят".

Правителствени източници казаха, че противоречивото решение се обсдъжда съвсем сериозно поради сериозността на ситуацията.

Мъжките затвори в Англия и Уелс почти останаха без килии миналия месец - само с 83 свободни места. 

За разлика от това ниското ниво на престъпност в Естония е оставило затворите ѝ наполовина празни, което дава надежда, че сделка за британските престъпници може  да осигури инжекция от 30 милиона евро на обществените финанси на страната.

Британският министър на правосъдието Шабана Махмуд и естонската ѝ колежка Лииса Пакоста се очаква да обсъдят отдаването под наем на затвори в кулоарите на срещата на Съвета на Европа във Вилнюс, в Литва.

"Дейли телеграф" отбеляза куриозния факт, че всичко това се случва в момент, когато Германия обяви, че обмисля депортиране на мигранти в Руанда, където може да използва съоръжения за убежище, платени вече от Обединеното кралство. 

Плановете на Риши Сунак да депортира нелегални мигранти в източноафриканската държава бяха отменени от Киър Стармър веднага след като той спечели изборите през юли.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна