Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за Националния празник на Бразилия

На 7 септември 2024 г. (събота), от 19:30 часа в Кино "Кабана", Столичната община и Надя Тончева представят премиерно за София концерта "Бразилиадо" Събитието е посветено на Националния празник на Бразилия. Проектът "Бразилиадо" включва популярни композиции на бразилския композитор Антонио Карлос Жобим, който е емблема на стила bossa nova, съчетаващ характерните бразилски ритми и джаз. 
За да бъдат песните по-достъпни, те ще звучат двуезично на португалски и на български. Автор на българските текстове е Надя Тончева. 
През миналата година "Бразилиадо" е бил включен в програмата на 5 от най-престижните джаз фестивала в България, а на 7 септември тази година ще бъде изпълнен и в София. Традиционните бразилски ритми, носещи полъха на лятото, отлично ще се впишат в атмосферата на ваканционното настроение на Кино Кабана. Концертът е с вход свободен, реализира се с подкрепата на Столична община.

Тя посочи, че през 2023 година е представила фестивала на пет фестивала в България. Те са били посрещнати много добре от публиката.  


"Антонио Карлос Жобим пръв създава образци в този стил музика. Аз реших на 9 от неговите най-популярни песни да напиша български текстове, с което някак си да стане по-достъпна тази музика сред по-голяма аудитория", каза Тончева. Музикантите, които ще бъдат на сцена са:

Надя Тончева – вокал, Стив Хамилтън – пиано, Александър Леков – бас, Тихомир Кръстев – саксофон, както и Емил Тасев – ударни.

Музикантката сподели, че Bossa nova е от стиловете, които задължително се изучават в програмата по "Поп и джаз пеене". И всеки един музикант търси нови територии, които да изследва. В концертът ще има две песни, които ще са авторски, посочи тя.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна