Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София празникът започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Батенберг

Снимка: Евелина Стоянова

В София честването на 6 септември започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, в присъствието на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет, политици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев и институциите.

Много хора се събраха в двора на мавзолея на княз Александър Първи Батенберг.

Водещ на церемонията, организирана от Столичната община, беше Силвия Лулчева, а в церемонията участие взеха формация "Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков и гвардейци от Националната гвардейска част. Слово произнесе кметът на София Васил Терзиев и Михаил Груев - директор на Държавна агенция "Архиви".

Много родители доведоха тук децата си, много хора все още поднасят своите почести и цвета на гроба на княз Александър Първи Батенберг

"В този ден свеждаме глави в смирение и отдаваме почит на този млад княз, който направи изключителната жертва пред олтара на българския национален дух, жертвайки своя трон и своята династия", каза участник в честванията.

Мавзолеят на княз Александър Първи Батенберг се намира на столичния бул. "Васил Левски". Той е отворен за посетители от вторник до събота от 09:00 до 17:00 часа. Почивни дни са неделя и понеделник.

Репортаж на Евелина Стоянова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна