Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско чества Съединението с научен форум, летен биатлон, кулинарен празник и шествие с народни носии

Снимка: Кети Тренчева, архив

Денят на Съединението в Банско ще обедини честването на празника, мечтата за националното обединение, с международен научен форум на видни археолози от Балканите, Балканска купа по летен биатлон и традиционния кулинарен празник на задругата на банските механджии, и цветно шествие от хора, облечени с народни носии, които ще извървят пътя до централния площад, минавайки през всички знакови исторически места. 

Началото на празника в курортния град започна с преклонение пред подвига на всички, отдали живота си  за да има свобода, пред паметника "Банско помни героите" . Малко по-късно в залите на  музейния комплекс в града  беше открита международната конференция "Светите места на Балканите", с участието на видни археолози от Сърбия, РСМ и България, която ще продължи и утре. Денят на Съединението е национален празник, който ни дава идея да преодолеем граници и различия тук, на Балканите, сподели директорът на музея Георги Питов.

В 16 часа започва празничното шествие с народни носии, организирано от  задругата на банските механджии, които удължиха своя кулинарен празник, за да го слеят с Деня на Съединението, уточни Зорка Тумбакиева от Съюза на туристическия бизнес в града.

Финалът на този букет от празничност обещава да бъде изключително атрактивен. На площада известният в цяла Европа майстор на кованото желязо - Радослав Сарафов - ще прави огнени сърца за децата, за да тупти българщината в живота на всички. 

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени