Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

Снимка: БГНЕС

България отбелязва днес 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.  Център на тържествата е Пловдив, където след час, пред Военния клуб ще започне традиционната възстановка на част от историческите събития.

Действията от онзи паметен ден през 1885 г., когато единни българите отхвърлят несправедливите решения на Берлинския конгрес, ще се разиграят на площад Римски стадион. Комитет "Родолюбие" застава всяка година зад тази инициатива като историческата възстановка ще наблегне на отделни важни моменти от случилото се в ранната сутрин преди 139 години - обсаждането на конака, извеждането на Гаврил Кръстевич - губернатор на Източна Румелия и обявяването на Съединението.

Веселин Петков, председател на Комитет Родолюбие:

"Искаме да покажем за пореден път онези бунтовни дни, когато нещата са били прости и ясни - имало е една цел, а именно Съединението и по късно Обединението на България".

Обичаен е интересът към възстановката, за която най-нетърпеливите вече се събират на площада.

По-рано днес в катедралния храм "Света Богородица" беше отслужен молебен от пловдивския митрополит Николай, който в словото си след това призова от Пловдив да дойде "импулса на новото българско Съединение".

Кулминацията на  тържественото отбелязване на 139 годишнина от Съединението е проверката-заря от 20.30 часа пред паметника на едноименния площад. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово, а церемонията ще  бъде предавана пряко от БНР.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна