Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Борисов: Съединението е резултат на общественото мнение, не толкова на действията на политическата класа

Теодор Борисов
Снимка: Личен архив

Не смятам, че празничният календар е музикална класация. Не бива да се степенуват българските исторически събития и постижения в зависимост от политическата конюнктура. Шести септември е сред безспорните и важни исторически дати.

Това коментира пред БНР-Радио София историкът Теодор Борисов:

"Днес може да е странно, че част от България навремето е била провинция, подчинена на Османската империя, но това е било факт. Смятам, че Съединението идва в резултат най-вече на общественото мнение, отколкото на политическите действия. Както днес, така и тогава политиците са били заети със своите вражди."

Според историка, две са личностите, които трябва до отличим от времето преди 139 години: Захари Стоянов с неговия вестник „Борба“, в който той пропагандира Съединението, и Данаил Николаев, който не се подчинява на заповедите и поставя ултиматум на Гаврил Кръстевич.

Станалото тогава е пример, че ако поискаме, можем да постигнем нещо заедно. Че не трябва винаги да се съобразяваме с геополитиката и желанията на Великите сили.

"За съжаление, днес като че няма нещо конструктивно, което да ни обедини. Ако гледаме социалните мрежи, по-често ставаме единомишленици, когато можем да нахейтим някого за нещо. Не съм убеден, че в днешно време можем да се придържаме към идеали, но в един момент трябва да се събудим. Изглежда, трудно ни е да узреем за някакви положителни промени, не можем поуките да приложим на практика."

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

  • Теодор Борисов е доктор по история от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и асистент в Института за исторически изследвания към Българска академия на науките. Възпитаник е на НГДЕК „Константин Кирил Философ“. Освен с история, той сериозно се занимава и със спортна журналистика. Автор е на книги.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна