Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишният извършител на стрелбата в гимназия в щата Джорджия беше изправен пред съда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

14 годишният извършител на стрелбата в гимназия в щата Джорджия, при която в сряда бяха убити четирима души, беше изправен пред съда за кратко изслушване.

Тийнейджърът, обвинен в убийството на двама ученици и двама учители в гимназия в град Уиндър, щата Джорджия, застана пред съда за първи път тази сутрин.

Съдията съобщи на 14 годишния Колт Грей, че е изправен пред 4 обвинения в убийство и ще бъде съден като възрастен. Той уведоми тийнейджъра, че по точките, които е обвинен може да бъде наказан със смъртна присъда, доживотен затвор без замяна или с доживотен затвор с възможност за замяна. Въпреки това съдията уточни, че в случая с Колт потенциалното наказание няма да включва смъртна присъда.

По-рано властите арестуваха и бащата на извършителя по подозрение в съпричастност към стрелбата, заради това че е позволил на сина си да притежава смъртоносно оръжие. Телевизия NBC цитира източници от разследването, според които 54-годишният Колин Грей е подарил на сина си полуавтоматична пушка "със съзнанието, че той е заплаха за себе си и за другите". Към него също са предявени четири обвинения за непредумишлено убийство, две обвинения за убийство втора степен и осем обвинения за жестокост към деца.

Въпреки че разследващите предоставиха малко подробности за предполагаемата роля на бащата в стрелбата, те признаха, че шерифът е посетил домът на семейството през май миналата година, след данни че 13 годишният тогава Колт Грей е отправял заплахи за стрелба в предишното му училище, чрез социалната мрежа Дискорд.

Пред следователите бащата на извършителя е заявил още, че има ловни пушки в дома им, и че синът му има право да ги използва, когато е под надзор, но няма неограничен достъп до тях.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна