Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната на България и Германия подписаха споразумение за съвместна покупка на IRIS-T

Атанас Запрянов и Борис Писториус
Снимка: presscntr@mod.bg

Министрите на отбраната на България и Германия Атанас Запрянов и Борис Писториус подписаха Програмно споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T, съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското небе", съобщиха от министерството на отбраната.

Това стана на двустранна среща в рамките на форума на контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в авиобаза "Рамщайн".

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи.

По време на срещата между двамата министри бяха обсъдени ключови въпроси в сферата на отбраната, както и възможностите за разширяване и надграждане на военното сътрудничество в области от взаимен интерес.

Проектът за инвестиционен разход за придобиването на "IRIS-T" беше приет от Народното събрание на 8-и август. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Реализацията на проекта е продиктувана преди всичко от необходимостта от изграждането и поддържането на способности за противовъздушна отбрана, гарантиращи суверенитета и териториалната цялост на страната.

България продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание. Това е заявил министърът на отбраната Атанас Запрянов в своето изказване на заседанието на министрите на отбраната в Германия в Рамщайн, посочват още от военното ведомство.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна