Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на гръцки полицейски служители в Солун пред панаирното градче

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ход е протест на полицейски служители в Солун пред панаирното градче. По същото време премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е в Солун за официалното откриване утре на 88-мия международен панаир.

Полицаи и пожарникари протестират заради многото опасности, които носи професията им, ниското заплащане и дългите командировки. Протестът се провежда в центъра на Солун.

Минувачите аплодират полицаите и пожарникарите и им благодарят за участието в спасителни операции при наводненията и пожарите. Местните жители подкрепят исканията им.

Всички полицаи вече задължително са с камери на униформите, за да не ги обвиняват в насилие при охрана на протести.

Днес в Солун се състоя и голяма демонстрация на медиците от държавните болници. Те искаха повече средства за здравеопазване и по-добри условия в болниците за пациентите. Специалните части за борба с безредиците забраниха на медиците да доближат панаирното градче, което доведе до напрежение.

Протести имаше днес и на учители срещу промените в образованието, които предвиждат обединяване на паралелки, поради липса на учители.

Във връзка с откриването на панаира утре центърът на Солун е блокиран от над 4 хиляди полицаи. Те следят за спазване на реда с дрон и хеликоптери. Забранено е спиране на частни автомобили близо до панаирното градче.

Синдикатите съобщават за организирани масови демонстрации утре по време на официалното откриване на панаира. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна