Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник

Снимка: Здравка Маслянкова

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник, който се очаква да е спасението за 500-е жители на населеното място. В селото е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието.

Сондажът е в местността Корудере, в близост до съществуващ дренаж, където хидрогеоложко проучване установи индикации за наличие на подземни води. Ще се копае на 150 метра дълбочина, а за изграждане на кладенеца ще се използва технология за въздушно-ударно сондиране, съобщиха от Община Свищов.

Този нов водоизточник е спасението за селото, коментира за БНР кметът на Хаджидимитрово Емил Тодоров:

"Днес трябва да са на около 60-70 метра дълбочина. Очакваме през другата седмица да стигнат 150-ия метър, където хидрогеолозите казват, че има доста голямо количество вода".

Бедстващото заради безводието свищовско село е на 24-часов режим на водоподаване с редуване на ниската и високата част, но има райони, където вода няма с дни.

"След подмяната на тръбите по новия довеждащ водопровод и направен дренаж от страна на ВиК „Йовковци“ имаме леко повишаване в дебита на водата, което, може би, ще спаси положението по отношение на режима", посочи кметът Тодоров.

Утре жителите на Хаджидимитрово, заедно с хората от Козловец, Морава и Горна Студена отново излизат на протест. За по половин час на два пъти сутринта те ще блокират пътят между Велико Търново и Свищов при разклона за село Козловец.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна