Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски пристигна в Италия за участие в икономическия форум "Европейски дом - Амброзети"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в италианския курортен град Чернобио, на брега на езерото Комо в Ломбардия, в Северна Италия, за да участва в ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети", предадоха Франс прес и АНСА, цитирани от БТА.

Зеленски дойде в Италия от Германия, където по-рано днес присъстваше на среща на министрите на отбраната на страните, които са съюзници на Украйна, на която той призова за изпращане на повече оръжия за неговата страна.

В Италия той ще има среща с италианския премиер Джорджа Мелони, която се очаква да пристигне в Чернобио утре сутринта и която ще произнесе среща на икономическия форум.

Ежегодното тридневно събитие събира високопоставени представители на бизнес и индустрията от Италия и чужбина, както и дипломати и членове на правителството.

По-рано днес на форума говори и унгарският премиер Виктор Орбан, който е поканен от организаторите, защото неговата страна е ротационен председател на ЕС за шест месеца. Засега официалната програма на форума не включва среща на Зеленски с Орбан. Но по-рано днес Орбан заяви, че, разбира се, би се срещнал със Зеленски в Чернобио, ако се появи повод за такава среща.

"ЕС е нуждае от по-тясно сътрудничество в областта на пазарите и отбраната, но не и по политически въпроси като миграцията, където големите различия между страните правят това невъзможно", каза по време на форума Орбан.

Виктор Орбан

Унгарският премиер също така заяви, че посещенията му в Киев и Москва по-рано тази година, които някои партньори от ЕС разкритикуваха, са го накарали да заключи, че нито една от двете страни няма намерение да сключи мир или да договори прекратяване на огъня в момента.

Той подчерта, че търсенето на мир в Украйна минава през предварително прекратяване на огъня.

"Западното общество мисли погрешно, че първо трябва да се разработи мирен план, а после да се започнат преговори и накрая да се прекрати огъня", каза Орбан.

Орбан заяви, че е нужна среща между Путин и Зеленски, предаде АНСА.

От своя страна, Зеленски обяви в "Телеграм", че планира да се срещне по време на форума в Чернобио с представители на италиански компании и да проведе разговор с Мелони. 

Среща на Мелони и Зеленски в Чернобио пък ще позволи на италианската лидерка да увери украинския президент в безрезервната си подкрепа за Украйна в момент, в който един от коалиционните партньори в италианското правителство - Матео Салвини, е против всякакво навлизане на украинските сили на руска територия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна