Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските граждани може да започнат да гласуват при навършване на 17 години

Снимка: БГНЕС, архив

Кипърските граждани ще започнат да гласуват при навършване на 17 години, вместо на 18 както е сега. Намаляването на възрастта за получаване на избирателни права е част от подготвения от правителството пакет от 13 законопроекта за модернизация на държавата. От днес те са поставени на обществено обсъждане, което ще продължи един месец, до 7 октомври, съобщиха от вътрешното министерство.

Целта на предложените реформи в изборното законодателство е засилване на демократичната култура, по-широкото участие на гражданите и специално на младите хора в политическия живот, подчерта правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Със снижаването на възрастовата граница за участие в изборите с една година се насърчава ангажираността на по-младите поколения и се гарантира, че техният глас ще бъде чут при вземането на политическите решения в страната, беше посочено при представянето на законопроектите. 

Намерението на правителството кипърците да избират и да бъдат избирани от 17-годишна възраст беше заявено от президента Никос Христодулидис в първото му годишно обръщение към нацията в края на януари тази година.

Предлага се още автоматична регистрация на новите гласоподаватели в избирателните списъци, за да се улесни упражняването на правото им. По действащия сега закон навършилите 18 години трябва да подадат заявление за вписването си.

Тази промяна се отнася само за кипърските граждани и не обхваща живеещите в Кипър европейци, уточниха от вътрешното министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна