Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата в "Рамщайн": Редица страни обещаха допълнителна помощ за Киев

Лойд Остин обяви, ще САЩ ще предостави на Украйна още 250 млн. долара за оръжия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица страни обещаха да отпуснат допълнителна помощ за Киев. На срещата на Контактната група за Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му се нуждае от допълнителни доставки на оръжие, за да може да се защитава срещу Русия.

Европейската комисия отпуска допълнителна хуманитарна помощ от 40 милиона евро на Украйна заради непрекъснатите атаки върху нейната енергийна инфраструктура. 35 милиона от тази сума са насочени към хуманитарни проекти в Украйна, а 5 милиона са в подкрепа на най-уязвимите украински бежанци и общностите в Молдова, които им осигуряват подслон.

Франция ще използва част от милиард и 400 милиона евро, които съответстват на лихвите върху конфискувани от Европейския съюз руски авоари, за да финансира купуването на военно оборудване за Украйна в съответствие с европейско споразумение, договорено през пролетта. Това означава, че Франция ще има на разположение сума от 300 милиона евро за настоящата година. Около 200 милиарда евро руски авоари бяха замразени от Европейския съюз след руската инвазия в Украйна. През май страните членки на Европейския съюз постигнаха споразумение да използват лихвите от тези замразени авоари на руската централна банка.

Германия ще предостави на Украйна още 12 самоходни гаубици, съобщи на срещата министърът на отбраната Борис Писториус. Очаква се шест от модерните бронирани машини да пристигнат до края на годината, а останалите - през 2025 година. Общата стойност на 12-те гаубици беше определена на 150 милиона евро.

Съединените щати обещаха на Киев още 250 милиона долара за оръжия. Министърът на отбраната Лойд Остин обаче посочи, че използването на предоставени на Киев американски оръжия за нанасяне на удари на далечни разстояния в Русия няма да промени значително ситуацията в Украйна. Така той деликатно се противопостави на желанието на Киев за премахване на ограниченията върху употребата на тези оръжия.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени