Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме героите от Добричката епопея

Добричка епопея
Снимка: Радио Варна

В днешния ден се почитат героите от битката за Добруджа, останала под името Добричка епопея и 84 години от подписването на Крайовския договор.

 На 7 септември 1940 година Южна Добруджа е върната обратно в пределите на България.

Добричката епопея и Крайовският договор са събития, разделени от 24 години, но свързани помежду си. Под Добричка епопея остава в историята битката за освобождението на Добрич между 5 и 7 септември 1916 г. по време на Първата световна война. На 7 септември 1940 г. е подписан Крайовският договор, припомня Живко Марков от Регионалния исторически музей.

Крайовският договор решава частично въпроса с връщането на изконните български територии от Румъния, допълва Живко Марков.

 Отбелязването на двете събития ще започне с панихида и поднасяне на цветя на Военното гробище в Добрич, в което са погребани над 3 000 воини от седем националности и четири вероизповедания. Цветя ще бъдат поднесени и на паметника на ген. Иван Колев в Добрич, както и на Мемориала в памет на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа край село Козлодуйци. В 11.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков" ще бъде прожекцията на филма "Епопеята при Добрич" – пета част от документалната поредица „Помни войната“.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени