Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Партия на свободата" в Австрия открива предизборната кампания за парламентания вот

Снимка: Ройтерс

Крайнодясната "Партия на свободата" в Австрия открива днес предизборната кампания за парламентания вот на 29 септември. Тя продължава да води в допитванията.

По-малко от месец преди изборите 27 процента от австрийските избиратели биха подкрепили крайната десница. Три процента по-малко събира управляващата "Народна партия" на канцлера Карл Нехамер, следвана от социалдемократите с 24 на сто. С над 10 процента е увеличила крайнодясната "Партия на свободата" своята подкрепа, до голяма степен за сметка на консерваторите на канцлера, който управлява в коалиция със Зелената партия, която също губи в допитванията.

В "крепост на свободата" иска да превърне алпийската република лидерът на крайнодесните. Херберт Кикл открито поддържа идеята за "ремиграция", т.е. за прогонване на австрийски граждани от чужд произход, за рестриктивна миграционна политика и срещу - по думите му - "внос на ислямизъм". Австрия блокира влизането на България в Шенген по суша с аргумента, че зоната за свободно движение трябва да се реформира.

Според социологическите проучвания шанс за съставяне на управляващо мнозинство в бъдещия парламент във Виена има само коалиция с участието на "Партията на свободата" или съюз от най-малко три партии, в който да влязат двете големи формации "Народна партия" и социалдемократите, за да изолират крайната десница от властта.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна