Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разузнавателните служби на САЩ и Великобритания:

Русия води "безразсъдна кампания на саботаж" в цяла Европа

Снимка: Pixabay

За продължаващ стремеж на Русия да разедини западните съюзници предупреждават ръководителите на разузнавателните служби на Великобритания и на САЩ. В съвместна статия във вестник "Файненшъл Таймс" двамата заявяват, че Русия води "безразсъдна кампания на саботаж“ в цяла Европа.

Сър Ричард Мур и Бил Бърнс посочват в първата си съвместна статия, че Обединеното кралство и САЩ са изправени пред "безпрецедентен набор от заплахи" и казват, че целият световен ред е под най-сериозното напрежение от Студената война насам. Шефовете на разузнаването на двете страни обръщат особено внимание на войната на Владимир Путин в Украйна, като същевременно описват Китай като "основното разузнавателно и геополитическо предизвикателство на 21 век".

Пo отношение на "безразсъдната кампания на саботаж" от Русия, двамата не посочват конкретни примери, но споменават за вълната от мистериозни саботажи и палежи на инфраструктура в Обединеното кралство, Германия и в балтийските страни. Споменава се също, че американското разузнаване е осуетило предполагаем руски заговор за убийството на главния изпълнителен директор на водещия производител на оръжия в Германия.

Освен за физически саботаж, Мур и Бърнс Бърнс предупредиха за заплахата за западните демокрации от руските информационни операции, от "циничното използване на технологии от Кремъл за разпространение на лъжи и дезинформация, предназначени да разединят съюзниците".

Те се спират и на задкулисната дейнсот на техните агенции в опит да намалят шанса за по-широк конфликт в Близкия изток и разкриват, че МИ-6 и ЦРУ работят непрестанно за постигане на примирие в Газа.

Двамата освен това подчертават "възраждащата се" опасност от "Ислямска държава".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна