Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Необходим е откровен разговор за бъдещето на въглищната енергетика

Необходим е откровен разговор за бъдещето на въглищната енергетика и ясни условия за запазване на работните места и перспективите на региона на комплекса "Марица-изток", заяви президентът Румен Радев, който взе участие в празниците на Раднево, посветени на 60-тата годишнина от указа, с който е създаден града.

Държавният глава заяви, че страната ни се нуждае от собствени енергийни източници, които да ни гарантират сигурност и затова прави всичко възможно да удължи функционирането на въглищните централи, включително и в Европа.

"И няма какво да крием съдбата на града е свързана и до голяма степен с бъдещето на въглищните централи. Затова е разбираема и вашата чувствителност и стремежа за повече яснота на това бъдеще. Аз напълно разбирам и споделям и тревогата от социалната цена свързана със съдбата на въглищните централи.  Но е крайно време всички в цяла България да разберем и признаем, че произвежданата тук електроенергия е много повече от вашия просперитет и сигурност. Тя е в основата на сигурността и просперитета на цяла България, защото последните години ясно откроиха тенденцията ясно откроиха тенденцията за изключително важната роля на наличието на обезпечени национални ресурси, за отстояването на държавните интереси, за тежестта на една държава в геополитическите процеси", каза в словото си Румен Радев.

Той добави, че енергийния преход трябва да се осъществи постепенно и с гаранция за работните места на всички тези специалисти в региона.

"Но трябва да е ясна и тенденцията за в бъдеще и трябва да имаме този откровен разговор и на национално и на местно ниво, но аз съм убеден, че със своят голям капитал, най-вече с високоподготвени специалисти Раднево трябва да остане и да се запази като енергийното сърце на България. Разбира се това трябва да става с поетапно въвеждане на нови технологии, които да осъществят този преход към декарбонизация, но и с ясното условие за осигуряването на работни места и перспектива за региона", каза в словото си в Раднево президентът Румен Радев.


По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна