Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил отслужи света литургия за 6 месеца от кончината на Неофит

Снимка: Мила Младенова

По повод шест месеца от кончината на патриарх Неофит в софийския митрополитски храм "Света Неделя" беше отслужена Архиерейска заупокойна литургия.

Десетки вярващи се помолиха по повод шест месеца от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които се навършват на 13 септември:
Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит на 24 февруари 2013 г., като същия ден бе извършена интронизацията в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 
Той почина на 78 години след дълго боледуване. 
В словото си Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отбеляза, че патриарх Неофит е водил църквата ни 11 години безбедно и мирно и е дал възможност в мир и благополучие народът божий да върви и отстоява царството божие. 
Ще запомним дядо Неофит с пословичната му кротост, каза още Негово Светейшество патриарх Даниил.  Той припомни, че на два пъти имаше посегателства на гроба и на кръста на гроба на патриарх Неофит:
"Вярваме, че Бог е приел неговите трудове, неговата всеотдайност, неговото служение и го е вредил сред своите верни служители, да продължи да му служи и да възнася молитви - за всички нас".
Снимки: Мила Младенова
По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна