Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската музикална индустрия иска премахване на ограниченията за работа в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От британската музикална индустрията призоваха правителството на Обединеното кралство да намери решение за ограниченията след Брекзит за турнета с музика на живо, след като стана ясно, че ЕС "не е готов“ да промени регулациите., съобщи „Обзървър“.

В манифеста на лейбъристите премиерът Киър Стармър обеща да подобри търговските и инвестиционни отношения с ЕС, за да "помогне на британските гастролиращи певци“. След Брекзит музикантите, които правят турнета в ЕС, се сблъскват с бариери, въведени в Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство. Те могат да работят по-ограничено време, което създава проблеми при по-дълги турнета. 

Това засяга музиканти, които работят в множество групи или оркестри и екипи, необходими на място преди и след изпълненията. Митническите документи за инструменти, проблемите с транспорта и ограниченията върху продажбите на стоки също направиха турнетата в ЕС по-малко печеливши и отнемащи много повече време за подготовка. 

Изискванията за визи и разрешителни за работа се различават в различните държави членки на ЕС. 

“Файненшъл таймс“ съобщи миналата седмица, че Брюксел е казал, че желаната от Киър Стармър сделка е нереалистична, тъй като изисква пренаписване на търговското споразумение за Брекзит. В документи за вътрешни брифинги се казва, че Европейската комисия "не е готова да разгледа“ много от промените, които музикалната индустрията казва, че са необходими. 

Проучване на Независимото общество на музикантите от 2023 година показа, че след Брекзит почти половината от британските музиканти и работници в музикалната индустрия са имали по-малко работа в ЕС, а повече от една четвърт изобщо не са имали.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна