Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима израелци са били убити при терористично нападение

Многолюдни протести в Израел поискаха сделка за връщане на държаните от "Хамас" заложници
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спешните служби на Израел съобщиха, че въоръжен нападател е убил днес трима цивилни израелци при атака близо до йорданската граница. Насилието в окупирания от Израел Западен бряг нарасна, след като на 7 октомври палестинското ислямистко движение "Хамас" извърши безпрецедентна атака срещу Израел.

Израелските сили за сигурност са застреляли терориста, който е приближил района на пропускателния пункт "Мост Аленби" от Йордания с камион, слязъл е и е открил огън по израелските войници на моста. Пропускателният пункт, известен още като "Мост Крал Хюсеин", се намира по средата на пътя между Аман и Ерусалим, на север от Мъртво море, и е използван както от местните хора, така и от туристи от цял свят.

През нощта ливанската групировка "Хизбула" изстреля над 50 ракети към Израел, който е отговорил с въздушни удари по сгради, използвани от "Хизбула" в Южен Ливан. Междувременно беше съобщено, че висш представител на палестинската групировка "Хамас" е бил убит в северната част на Ивицата Газа.

Сирените за въздушна тревога се включиха в няколко града в северната част на Израел най-малко три пъти тази нощ. Местни медии отбелязват, че това е относително необичайно и обикновено е знак за нарастващо напрежение в региона. Десетки ракети са били изстреляни към град Кирят Шмона, от които най-малко две са попаднали в границите на града и са нанесли щети, но няма пострадали. Останалите са били свалени или са паднали в необитаеми райони. 

"Хизбула" пое отговорност за нападенията, като заяви, че те са отмъщение за по-ранен израелски удар по Ливан, при който са загинали трима служители на спешните служби. По-рано, израелските сили нанесоха удари по няколко района в южната част на Ливан.

Междувременно стана ясно, че полковник Мурси, заместник ръководител на гражданската защита в северната част на Ивицата Газа, е би убит, заедно с членове на семейството си, при израелска бомбардировка в района на бежанския лагер Джабалия. Израелските военни все още не са коментирали случая.

А йеменските бунтовници хути твърдят, че са свалили американски дрон над територията на страната.

Снощи в различни градове на Израел се проведоха станалите традиционни протести с искане правителството на премиера Бенямин Нетаняху да сключи сделка за връщането на останалите 97 заложници, държани от "Хамас" в Газа, и приключване на войната. Около 750 000 души са участвали в демонстрациите, като според организаторите само в Тел Авив са били половин милион.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна