Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Европейската сметна палата страните от ЕС се бавят с усвояването на парите по ПВУ

Европейска сметна палата
Снимка: transparencyinternational.eu

Средствата от фонда за възстановяване след пандемията на Европейския съюз не достигат достатъчно бързо до страните членки и съществува риск да не бъдат усвоени. Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата, публикуван по-рано през седмицата. Фондът бе създаден по време на масовото разпространение на Covid-19.

27-те страни членки на Европейския съюз са изтеглили по-малко от една трета от планираните средства, става ясно от доклада на Европейската сметна палата. Според одиторите инфлацията и недостигът на материали са част от причините да не се възлагат поръчки за големи инфраструктурни проекти. 

Страните членки са на различен етап от усвояването на средствата, като за да получат планираните си вноски, трябва да изпълнят и редица реформи. У нас е получено само първото плащане, но в повечето държави също има забавяне. В някои от тях има и разследвания на европейската прокуратура заради потенциални измами със средствата, които Брюксел предоставя целево и набира от капиталовите пазари. Общо Механизмът на Европейския съюз за възстановяване и устойчивост разполага със 724 милиарда евро и ще действа до август 2026 година.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна