Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева обжалва решението на ЦИК за назначаване на РИК Кърджали

Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева  обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК за назначаване на Районна избирателна комисия в Девети изборен район – Кърджалийски за изборите за народни представители на 27 октомври. 
Административният акт е постановен в противоречие с материалния закон и процесуалните правила за работата на ЦИК, се казва в жалбата. Изборът на председател на РИК е гласуван без мотиви, като по време на заседанието не са коментирани поименно предложенията на участвалите в консултациите партии и коалиции. Не е уважена кандидатурата на юриста Петър Захариев, който има дългогодишен опит в ръководството на Комисията. От „разискванията“ в проведеното заседание на ЦИК и постановеното Решение № 3631 от 06.09.2024 г., остават непонятни причините да бъде посочено друго лице. 
ГЕРБ-СДС е първата политическа сила в изборите за 50-то Народно събрание, а няма свой представител като председател или секретар в ръководството на РИК, които се заемат съответно от представители на четвъртия и третия политически субект. Така се поставя под съмнение възможността за провеждане на честен и прозрачен вот в съответствие с нормите на Конституцията и АПК. 
Заради посочените нарушения, Караянчева настоява ВАС да отмени Решението на Централната избирателна комисия относно назначаване на РИК Кърджали като незаконосъобразно и да върне преписката на ЦИК за ново произнасяне при съобразяване с направените писмени предложения на консултациите, проведени при областния управител на област Кърджали, за назначаване на районната избирателна комисия, при отчитане опита, образованието и качествата на предложените кандидати за ръководството на тази комисия.

По публикацията работи: Гинка Динчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна