Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В близост до германския планински масив в Харц от дни бушува пожар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В близост до планинския масив в Харц, в германската провинция Саксония Ахалт от дни бушува пожар. Властите смятат, че е възможно да става дума за умишлен палеж.

Горският пожар на Брокен може да е бил предизвикан умишлено. Има индикации за това, казва пред местния вестник "Фолксстийм" началникът на районната пожарна служба Кай-Уве Лозе. Пожарът е избухнал на няколко места в петък и едва сега се е слял в огнен фронт, дълъг повече от един километър и широк 200 метра.

"Не мисля, че може да се изключи умишлен палеж", обясни Лозе.

По данни на пожарната първоначално в петък са били идентифицирани осем пожара. Причината за пожара може да бъде окончателно определена едва след като огънят бъде потушен. След прекъсване през нощта полетите за гасене на пожари над Националния парк Харц вече са възобновени. Два противопожарни самолета излетяха сутринта. От обяд още четири противопожарни хеликоптера от германските въоръжени сили ще подпомагат гасенето.

В момента районът е затворен за цивилни граждани. В петък около 500 души трябваше да бъдат евакуирани от Брокен с автобус. Теснолинейката Харц е спряла влаковото движение между Драй Аннен Хоне и Брокен поне до неделя.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна