Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава на двудневна визита в Лондон

Антъни Блинкън
Снимка: АФП

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще пътува до Лондон в понеделник за двудневно посещение, по време на което ще се срещне с британския външен министър Дейвид Лами, за да обсъди Украйна и Близкия изток.

В изявление на Държавният департамент на САЩ се казва, че Блинкън ще започне така наречения "стратегически диалог между САЩ и Обединеното кралство", под което се разбира поредица от срещи между висши служители, а Вашингтон определя като "препотвърждаване" на "специалните отношения" между двете страни.

Антъни Блинкън ще обсъди в Лондон набор от критични въпроси, включително Индо-Тихоокеанския регион, партньорството AUKUS, Близкия изток и колективните усилия в подкрепа на Украйна. Предполага се, че американският държавен секретар ще се срещне и с премиера Киър Стармър, докато е в Обединеното кралство.

Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами вече разговаряха през юли във Вашингтон в рамките на срещата на върха на НАТО. Тогава те изтъкнаха колко е важно да се гарантира, че Украйна разполага с икономическата помощ, сигурността и хуманитарната помощ, от която се нуждае, за да защити своя суверенитет и териториална цялост. Двамата също така обсъдиха необходимостта от постигане на примирие в Газа, което гарантира освобождаването на заложниците и полага основите за траен мир.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна