Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Германия подписаха в Солун декларация за сътрудничество в енергетиката

Автор:
Роберт Хабек и Владимир Малинов
Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката

България и Германия подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката. Двете държави ще разширяват партньорството си в сферите на водородните технологии, възобновяемата енергия, зеления преход, енергийните коридори и диверсификацията на доставките, съобщават от пресслужбата на енергийното ни министерство.

Декларация за сътрудничество в тези насоки подписаха в Солун министърът на енергетиката Владимир Малинов и министърът на икономиката и климатичните действия на Германия Роберт Хабек.

Документът беше подписна в рамките на второто издание на енергийния форум „Диалог за енергийното бъдеще в Европа, Близкия изток и Северна Африка (MEFED) – фокус върху енергийната инфраструктура“, който се проведе днес в Солун.


Министър Малинов се е срещнал и с гръцкия си колега Теодорос Скилакакис. В разговора между двамата е станало дума за въвеждането в експлоатация на вече изградения терминал за втечнен природен газ до Александруполис. Той трябва да заработи от 1-ви октомври и да осигури на европейските потребители допълнителни количества природен газ от сигурни източници на конкурентни цени, посочват от енергийното ни министерство.

Сред темите на разговора между двамата е бил и ръстът на цените на електроенергията в региона на Югоизточна Европа. Министрите Малинов и Скилакакис се обединиха около това България, Гърция и Румъния да предприемат общи мерки с цел защита на потребителите и бизнеса в региона. Двамата дискутираха и нарастващата необходимост от подпомагане на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната й инфраструктура с оглед на предстоящия зимен сезон.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна