Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги представя доклада си за конкурентоспособността на ЕС

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докладът за конкурентоспособността на Европейския съюз се очаква да бъде представен от Марио Драги, на когото бе възложена задачата преди около година.

Още миналата седмица стана ясно, че докладът на Супер Марио, какъвто е прякорът на бившия гуверньор на Европейската централна банка и бивш министър-председател на Италия, фокусира вниманието върху липсата на достатъчно инвестиции, високите цени на енергийните продукти и недостига на квалифицирана работна сила. Това е ключов проблем за Европейския съюз, според Драги, който - по информация на Ройтерс, е представил основни заключения от едногодишната си работа по темата пред посланиците на държавите членки.

Целта на проучването на Марио Драги е да бъдат дадени насоки как Евросъюзът да остане конкурентоспособен на глобалните икономически сили, сред които са САЩ и Китай.

Още миналата седмица Драги е имал среща с посланиците на 27-те страни от Европейския съюз, става ясно от редица публикации, според които

Драги все още не е разкрил детайли от доклада си, но е настоял, че е необходим много по-сериозен прогрес в дигитализацията. И още – той е заявил, че "радикалната промяна", за която се застъпва, отрежда важна роля на частния сектор в икономиката и изисква реформа на институциите на Евросъюза, посочва Ройтерс в своя публикация.

Очаква се Драги да даде пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна