Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли ислямският ум да бъде спасен? Новата книга на Мохамед Халаф търси отговор

| Интервю

Важният въпрос днес е: Може ли ислямският ум да бъде спасен? 

Така журналистът Мохамед Халаф синтезира акцента в новата си книга "НЕподчинение. Ислямът и реформаторите", която представи пред БНР.

"Кризата на исляма днес е колкото политическа, толкова и културна, и религиозна. Тя носи в себе си много други кризи, свързани с невъзможността да се говори само за един-единствен ислям в ислямския араел. Ние имаме много различни видове ислям. Става дума за двете му течения - сунитски и шиитски, заедно с всичките им други отклонения, секти и "ереси". За тях е характерен смъртоносен и разрушителен сектантски изолационизъм. И това личи от неговите такфир фетви, както и сектантски войни, омразата и изостаналата средновековна идея за джихад", уточни той. 

Враждебността към науката и идеите за модернизацията, свободата и правата на жените и детето - в този контекст книгата, представя опита и идеите на ограничен брой арабски реформаторски мислители и интелектуалци да реформират исляма:

"Читателят ще се запознае с техните концепции за разрешаване на кризите в исляма и пътищата за спасяването на арабските и мюсюлманските общества от тъмнината на религиозната догма. Ефектът от това ще е хармонизиране и съществуване съвместно с културата на модерността. Предпоставка е за обновяването и формирането на ислямска култура, съизмерима с тази на съвременния свят", посочи авторът. 

По думите му диктаторските режими в продължение на 70 години са осъществили проект, който е "унищожил обществата в държавите, след обявяването на независимостта им":

"Създадени бяха други системи за образование. Това превърна обществото в една експлозия, способна да унищожи всичко наоколо, не само себе си, а излиза и извън своята територия". 

Една от най-важните причини за написването на "НЕподчинение. Ислямът и реформаторите" са новите явления, свързани с агресивния политически ислям, който е отговорен за стотици кървави терористични атентати в арабските и ислямските страни, САЩ, Европа или другаде по света, подчерта още Мохамед Халаф.

Книгата е задълбочен анализ на причините за ислямския тероризъм и отказът на мюсюлманските общности да се интегрират към европейските ценности, превръщайки се в огнища на напрежение. Това предвещава все повече религиозни конфликти, културна война и политическа поляризация, особено след възхода на крайнодесните партии.

Днес нарастващата криза в исляма, бързо се премества от Близкия изток в Европа и основна причина за това е нарастващият брой бежанци и мигранти. Всички те носят недъзите на своите пропити от религиозни догми общества, които в продължение на седем десетилетия биваха унищожавани от собствените си диктаторски режими и превръщането им в експлозиви, заредени с религиозно насилие.

"Не искам да бъда лош пророк, но, ако европейските правителства не променят законодателството и всички мигранти идват, без да бъдат проверявани, без механизми и условия за отсяване, ще се окажем в един момент в сблъсък на религии и цивилизации в самата Европа", подчерта Мохамед Халаф.

"НеПодчинение. Ислямът и рефрматорите" на издателство "Вакон" е представена на "Алея на книгата" в София, от днес до 15-и септември.

Интервюто на Снежана Иванова с Мохамед Халаф в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна